Regionálne poradenské a informačné centrum Prešov
 
tlačiť

Keď sa inovatívne ekologické riešenia stávajú podnikateľskou príležitosťou.

Po celej Európe začali podnikatelia využívať nové možnosti, ktoré sa im naskytajú „vďaka“ environmentálnym problémom, ktoré menia trhy a tak je potrebné nájsť nové inovatívne riešenia problémov, ktoré zároveň prinesú danej firme ekonomický rast a nových potenciálnych zákazníkov.

Ekoinovácia zahŕňa širokú škálu ekologických výrobkov, služieb a procesov, ktoré môžu zmeniť environmentálne výzvy na obchodné príležitosti. Základnou myšlienkou je, že konkurenčný rast a ochrana životného prostredia môže ísť ruka v ruke. Ekoinovácie zvyšujú hospodársky rast a zároveň chránia životné prostredie.

Európska únia v rámci boja proti klimatickým zmenám finančne podporuje projekty ekoinovácií prostredníctvom programu Eco-innovation. Výzva na rok 2011 je v súčasnosti otvorená a uzávierka podávania projektov je 8.9.2011.

Výzva sa vzťahuje na štyri hlavné oblasti:

  • Materiálová recyklácia
  • Udržateľné stavebné výrobky
  • Potravinárske odvetvie
  • Zelené podnikanie

Ekológia ide ruka v ruke s inováciami. Projekty musia byť prospešné pre životné prostredie, inovačné a ekonomicky životaschopné v strednodobom až dlhodobom horizonte. Program na podporu ekoinovácií pomáha len myšlienky rozbehnúť - projekty musia byť životaschopné aj bez finančných prostriedkov EÚ.

Máte nápad na nový proces, produkt alebo službu, ktoré sú dobré pre obchod a životné prostredie, ale potrebujú pomôcť dostať ich na trh? Zistite viac o programe, ako žiadať o finančné prostriedky a taktiež nájdite inšpiráciu, aké iné projekty boli uskutočnené. Informácie nájdete na http://ec.europa.eu/environment/eco-innovation/index_en.htm.

Výzva je určená najmä pre malé a stredné podniky, ktoré vyvinuli zelený produkt, proces alebo službu, ktorá je technicky preukázaná, ale stále sa snaží nájsť svoje miesto na trhu. Výzva ponúka priame spolufinancovanie grantmi, ktoré pokrývajú až 50% z celkových nákladov na projekt.

Každý rok sú výzvou financované desiatky projektov.

Príklady úspešných projektov:

 

 

 

Autor: sekcia podpory podnikania v EÚ

Aktualizované: 10.6.2011

 
 
Kontaktujte nás v prípade otázok alebo
problémov s prehliadaním našich stránok